15. syyskuuta 2011

Your body is a wonderland

Kun eilen rauhoittavan fyssarisession päätteeksi alettiin katsoa mulle kalenterista seuraavaa hoitoaikaa, löydettiin sopiva vasta kolmen viikon päähän; itse suuntaan tässä välissä Roomaan, ja fysioterapeuttini mindfulness-kurssille. Viikko Kreikassa pysähtymistä, läsnäoloa, itsensä ja muiden kuuntelemista ja tutustumista niihin tekijöihin, jotka ohjailevat elämän näyttämöä (vai miten se nyt siinä esitteessä sanottiinkaan) - maistuis varmaan sullekin.


Kotiin päästyä heppu hellitteli ohimennen lempinimellä pyylevä. Tuosta pahaa tarkoittamattomasta heitosta alkoi surrata päässä ajatus jos toinenkin. Miksi se tuntuu musta ikävältä ajatukselta, että olisin pyylevä? Kun kerran muita ihmisiä ei missään määrin arvota sen mukaan, minkä kokoisia tai näköisiä he ovat, miksei 30-vuotias nainen osaa suhtautua itseensä samoin? Järjestetäänkö jossain bodyfulness-kursseja?


Miten paljon omaan kehonkuvaan on vuosien varrella vaikuttanut tanssiharrastus, se että viettää kaikki illat suurten peilien edessä, että opettaja huutaa maha sisään, että kropan muotoa ja liikkumista tarkkaillaan koko ajan, että ystävät ympärillä vertailevat litteitä vatsojaan ja hauiksiaan? Tai se, että kasvoin naiseksi asuen kahdestaan isäni kanssa, joka on pelkkää luuta, nahkaa ja lihasta ja jonka rasvaprosentti pysyy nollassa vaikka se söisi miten paljon sipsejä, ja että jossain vaiheessa en enää mahtunutkaan isin farkkuihin? Ja edelleen - miksi tällaiset ajatukset pyörivät mielessä vielä 30-vuotiaanakin?


Uusi ystäväni välilevynpullistuma on tietysti heittänyt peliin oman ovelan kierrepallonsa. Tiedostan, että selän paranemista ei varmasti yhtään edesauta se, että mun ei tee tällä hetkellä mieli tutustua kipeästä vieraaseen kroppaani. Tuntuu ihan kamalalta, kun liikkujan keho ei yhtäkkiä enää toimikaan niin kuin se on aina toiminut. En saa suorilta jaloilta käsiä ranteita myöten lattiaan ja päätä polviin, en pysty menemään pumppiin laulamaan biisejä mukana, en voi hypätä ilmaan enkä kieriä lattialla enkä edes yrittää uusia akrobatiatemppuja... eikä kukaan osaa kertoa, koska voin taas tehdä tuota kaikkea. Tai voinko edes.


Väkisinkin olen miettinyt, mitä elämä tässä yrittää mulle opettaa. Halunnut löytää tähän jonkin lempeämmän selityksen kuin "no, paskaa tuuria". Tässä kohtaa pohdintojani heppu kerran totesi, että sä siis mieluummin ajattelet että toi on joku lahja Jeesukselta kuin myönnät että se on tullut ehkä liiasta treenaamisesta? No Jeesukseen en usko, mutta muuten joo. :D


Olen toistaiseksi päätynyt pohdinnoissani siihen lopputulemaan, että jos jonkin opetuksen voin tästä sairastelusta saada, olkoon se tämä: tärkeämpää kuin se, miltä kroppa näyttää, on se, miten se toimii. Tylsä homma, että tuollaiseen itsestäänselvyyteen joutuu hakemaan ymmärrystä näin kipeää kautta.


Otan tänään uimareissulle (jonne aion ehtiä vaikka se olisi viimeinen tekoni) mukaan hyväntuoksuisen kosteusvoiteen. Saunan jälkeen silittelen hartioita, käsivarsia, vatsaa, reisiä ja sääriä. Omia ja ihania. Enää pitää päättää, haluanko tuoksua mustikalta, mintulta vai kaurakekseiltä. :)

5 kommenttia:

 1. Tiedän niin miltä susta tuntuu, vaikka itse kävin noi pohdinnot läpi silloin parikymppisenä kun kroppa sanoi yhteistyösopimuksen irti.

  Ja kyllä, olen heppusi kanssa tässä samoilla linjoilla, koskamullakin se johtui liiasta treenaamisesta, ei se ollut mikään lahja jeesukselta.

  Noi pohdinnot ottaa aikaa ja ne on rankkoja. On niin uskomatonta ja epäreilua, että hyvässä kunnossa oleva kroppa ei enää toimi kuten pitäisi eikä siksi tunnu yhtään omalta.

  Mutta ajan kuluttua senkin hyväksyy ja tutustuu kroppaansa uudelleen vaikka mitään kavereita ei meistä enää tulekaan. Olen edelleen kropalleni katkera siitä että sekä polvi että selkä hajosi.

  Mutta sen kanssa oppii elämään. Koska ei ole vaihtoehtoja.

  (eikä nyt muuten ollut tarkoitus masentaa, mä tiedän että sä tuut kuntoon vaikka itse en tullutkaan. koska sä jaksat yrittää ja mä annoin periksi. ni.) <3

  VastaaPoista
 2. Vähän tähän liittyen... kun silloin juuri ennen kolmeakymppiä olin elämäni kunnossa ja treenasin sen kuusi kertaa viikossa jokusen vuoden. Nyt kun melkein 10 vuoden (ja kahden lapsen) jälkeen aloittelen treenaamista uudelleen, niin onpahan omituista (ja mielenkiintoista ja hienoa) tutustua uudestaan omaan kroppaan ihan uudelta pohjalta. Painopisteet koko kuntoilussa ovat aiempaa terveemmät ja huomattavasti armeliaammat kuin silloin joskus. Väittäisin, että vasta nyt _vaalin_ omaa kehoani.

  Ja on muuten hieman orpoa olla siellä joskus niin tutuissa kuvioissa ihan uuvatti aloittelija. Vaikka paino on samoissa lukemissa kuin silloin, ei kehosta löydy voimaa, enkä edes hahmota, missä lihakset menevät liikkeitä tehdessä! Mutta suuntahan on tästä vain ylöspäin! :)

  VastaaPoista
 3. Mulle tuli tästä jutusta hyvä mieli, vaikka osaksi ikävä asia onkin kyseessä. Olen itsekin monesti miettinyt, että miksei sitä jo silloin teiniaikoina voinut olla tyytyväinen kroppaansa, kun kuitenkin treenasi mielettömästi, oli hyvässä kunnossa ja teki parhaansa. Nykyään olen paljon armollisempi itselleni ja viihdyn kehossani paljon paremmin. Olen myös alkanut arvostaa eri tavalla sitä, mihin kaikkeen mun kroppa pystyy. Viimeisimpänä olen innostunut juoksemaan ja jaksan jatkuvasti tuntea ihmetystä siitä, miten paljon jaksan juosta. Nyt osaan myös levätä, kun kroppa sitä tarvitsee.

  (Huutelen näköjään koko ajan täällä sun kommenttiboksissa, mutta olet kirjoittanut just sellaisista asioista, jotka herättää ajatuksia.)

  P.S. Sä nyt et oo pyylevää nähnytkään, joten heppu vois kyllä unohtaa ton lempinimen!

  VastaaPoista
 4. Äänestän mustikkaa! Tai kaurakeksejä... Hmm, noistahan vois yhdistettynä tulla tosi kiva. Leivonnainen ainaki. Huomaako, että täällä ois vähän jälkkärin tarvetta näin lounaan jälkimainingeissa ;)

  Mutta siis halusin vain sanoa, että kiitos hyvin ajatuksiaherättävästä postauksesta ja että olet ihana.

  Puss!

  VastaaPoista
 5. Tsemppiä Duussi! Pyylevästä olet kaukana mutta ymmärrän turhautumisesi kipeään ja vieraalta tuntuvaan kehoon. Olen kokenut saman. :(

  Olen tässä viime aikoina seuraillut kirjoituksiasi, ihanan positiivisena jaksat silti pysyä!

  T: Kaneli (Fordelta, jos enää minua muistat)

  VastaaPoista

Sano sää kans!