5. maaliskuuta 2013

The amazing warmth has chosen you

Taaspa ehti kuukautta kulua jo muutama päivä, ennen kuin ehätän kirjata ylös uuden kuun touhusuunnitelmia. Aika hulinalta näyttää maaliskuu, kun tässä melkein viidessä päivässäkin on jo tapahtunut vaiks mitä: olen kilistellyt skumppalaseja kääntäjäkollegoiden kanssa, lämpöjoogannut ja tanssinut ja yrittänyt ähisten hilata rautaisia tankoja ylös alas, nähnyt hääpainajaisia (jouduin yhtäkkiä laittamaan itse hiukset ja meikin), syönyt anoppilassa morsiusdieettiystävällistä raejuustopannaria, pitänyt treenit ja istunut sen jälkeen iloista iltaa mun kisajoukkueen tyttöjen kanssa, aloittanut lukemaan Nenäpäivää ja nauranut ääneen heti ensimmäisen lauseen loppuun päästyäni, käynyt maistelemassa hääkakkujen kuorrute- ja sisusvaihtoehtoja, saanut fudut...


No en nyt oikeesti fuduja, oman elämäni pomo kun freelancerina olen, mutta sanotaanko että irrotin erään riistofirman painavan pallon jalastani toteamalla, etten suostu ottamaan heiltä av-käännöstoimeksiantoja vastaan, ennen kuin firma istuutuu TES-neuvottelupöytään ja sitoutuu osaltaan luomaan alalle kestävät työehdot. Vastauksena pyysivät mua palauttamaan heidän kauttaan vuokraamani käännösohjelmiston donglen - saan sen toki takaisin heti, kun haluan taas alkaa tehdä heille töitä. No, haluan taas alkaa tehdä heille töitä heti, kun he istuutuvat TES-neuvottelupöytään.

Tuloni eivät ole olleet juurikaan riippuvaiset tuosta lafkasta oikeastaan enää pariin vuoteen, mutta nyt, kun yhteistyö on virallisesti katkaistu (siis ainakin toistaiseksi), olo on yhtä aikaa kevyt ja voimakas. Kevyt siksi, että olen uskaltanut päästää irti toimeksiantajasta, jolle viitisen vuotta sitten ryhdyin intoa hihkuen tekemään ensimmäisiä av-käännöksiäni. Voimakas siksi, että tiedän, etten ole yksin, vaan kanssani reiluja työehtoja vaativat lähes kaikki muutkin suomalaiset av-kääntäjät. Ja nekin, jotka opportunistisuuttaan tai lyhytnäköisyyttään eivät ymmärrä vaatia, pääsevät yhtä lailla nauttimaan taistelun herkullisista hedelmistä kunhan ne kerätään. So there.

Vaan eihän elämä pelkkää työntekoa ole - se on myös tanssia! Kuukauden kuumottavimmat hetket osuvat ensi viikon sunnuntaihin, kun Helsingin Kulttuuritalolla tanssitaan tämän vuoden performing arts -SM-kisojen ensimmäinen karsinta. Mun tytöt nousee lavalle 13 muun joukkueen kanssa, tavoitteena on nappisuoritus ja paikka kesäkuun SM-kisoihin. Jos sitä ei saada Kultsalta, käydään humppaamassa vielä toisessa karsinnassa Vaasassa huhtikuun alussa. Tanssijat yrittävät parannella palovammojaan ja löytää mahdollisimman vahvan yhteisen fiiliksen biisiin, koreografi ja valmentaja yrittää saada jännitykseltään unta. Käkää!

Kuun päätteeksi juhlitaan pääsiäistä - tai en tiedä, juhlitaanko, suunnitelmat ovat vielä auki. Ajattelin joka tapauksessa pitää ihan oikean pääsiäisloman; maaliskuun työ- ja treenikalenteri näyttää siihen asti sen verran täydeltä, että muutaman päivän lorvailu tehnee terää. Heppu haaveilee lampaasta ja punaviinistä, enkä itsekään juuri muuta pääsiäiseltä kaipaa. Tai ehkä tämä morsiusdieetin yritelmäni sentään vähän pashaa ja mämmiäkin kestää. :)

Maaliskuu! Kevättä kohti! Voi juku!

5 kommenttia:

 1. Hoi, täällä toinen (av-)kääntäjä, joka on jännityksestä kihisten seurannut viimeaikaisia käänteitä av-alalla. Kyllä me vielä riistofirmat jyrätään! Itse en tälle pääpirulafkalle ole töitä tehnyt, vaan eipä olo kovin auvoista siellä toisessakaan paholaisen mestassa (ihan näin luottamuksella) ollut, kun sinne viime kesänä/syksynä käännöksiä väkertelin. Parissa kuukaudessa tuli olo, että eiväthän nämä palkkiot ole millään lailla mahdollisia. Siksipä onkin ollut ihanaa, että kääntäjät ovat koonneet rintaman kasaan ennennäkemättömällä tavalla. :)

  Ihania häävalmisteluja ja kevätpäiviä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä on kyllä käynnissä niin historiallinen vallankumous ja rivien kokoaminen, että pullistelen ylpeydestä meidän kaikkien puolesta. Ja ihan ältsin iloinen olen myös siitä, että yksinäinen kotitoimistolainenkin on liikehdinnän myötä yhtäkkiä saanut hirmuisen läjän työkavereita. Hyvä me! :)

   Poista
 2. Jee! Onnea fuduista! You can do it! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee! Kiitti!

   En siis ole tätäkään ennen enää moneen kuukauteen ottanut vastaan uutta käännettävää, mutta nyt, kun pitkästä aikaa tarjosivat hommia, pääsin vihdoin lyömään TES-kortin pöytään. Ja voimalla löinkin.

   Poista
 3. Kilistän virtuaaliskumppalasiani sulle mesimäyrämäisestä toiminnasta! En ole hetkeäkään katunut, että irrotin samaisen pallon jalastani silloin kohta kolme vuotta sitten. Mutta siitä olen iloinnut, että tutustuin hurjaan määrään kollegoja ja löysin sieltä joukosta ihan oikeita uusia ystäviäkin :) Kääntäjät on kivoja!

  VastaaPoista

Sano sää kans!